7 КЛАС 27.01.22 - 10.02.22
7 клас
27.01.22
Основи проектування, матеріалознавства та технології обробки
Проект 3. Кондитерські вироби
Технологія виготовлення кондитерських виробів
Тема: Технологія приготування пісочного тіста. Дефекти готових виробів та їх усунення. Приготування та оздоблення виробів з пісочного тіста.
Завдання
- Переглянути зразки кондитерських виробів з пісочного тіста в мережі Інтернет;
- Обговорити в родинному колі сімейні рецепти пісочного тіста та технологію приготування;
- Повторити правила техніки безпеки при роботі електроприборами та газовими приладами;
- Повторити санітарно-гігієнічні вимоги при роботі з харчовими продуктами;
- Переглянути відео за посиланням https://youtu.be/C-FLtzw8oyk
Класичний рецепт пісочного печива
Секрет смачного пісочного печива – це дотримання правильної температури спочатку інгредієнтів, а потім і тіста на всіх етапах приготування. І хоча це може здатися на перший погляд досить складним, в реальності тут немає ніякої особливої ??мороки. Просто заздалегідь дістань з холодильника вершкове масло, щоб воно відігрілося до м’якого стану при кімнатній температурі. Воно повинно повністю розм’якшитись, але не розтанути до напіврідкої консистенції.
А тепер пояснюємо, чому це важливо. Якщо вершкове масло буде недостатньо м’яким, то під час замісу пісочне тісто не вбере потрібну кількість борошна і при випіканні розтечеться по листу, втративши і форму, і смак. А якщо масло буде занадто талим, то тісто, навпаки, візьме надлишок борошна, що зробить готову випічку жорсткою. Так що завжди дотримуйся золотої середини в температурі.
Інгредієнти для класичного пісочного печива:
- 180-190 грамів вершкового масла
- 2,5 склянки борошна
- 1 склянка цукру
- 1 яйце + окремо 1 яєчний жовток
- 1 пакетик ванільного цукру
- маленька щіпка солі
Тісто для пісочного печива можна робити вручну, але краще для цього завдання все ж скористатися або кухонним комбайном, або блендером – так ти отримаєш більш однорідну консистенцію тіста і, відповідно, більш смачне і ніжне печиво після випікання.
Наріж вершкове масло невеликими кубиками. Якщо ти будеш замішувати тісто за допомогою комбайна або блендера, відразу складай їх в чашу пристрою, а при ручному замісі найзручніше використовувати широку дерев’яну дошку. Додай до масла інші інгредієнти за списком і швидко виміси тісто.
Корисна порада: Якщо тісто виходить дуже щільним, додай в нього пару столових ложок холодної води або холодних жирних вершків – це спростить процес вимішування.
Готове тісто скачай в кулю, загорни в шар харчової фольги і постав в холодильник хвилин на 30-40, щоб воно трохи застигло. Пісочне тісто простіше розкатати і формувати як раз в охолодженому стані, оскільки чим воно тепліше, тим рідшим і маслянистішим стає.
Остуджене пісочне тісто розкачай в лист товщиною близько 3 міліметрів і формочками виріж з нього печиво. Найкраще, звичайно, тут підійдуть спеціальні формочки для печива. Але якщо такого корисного кухонного аксесуара у тебе з якоїсь причини немає, то із завданням відмінно впорається і звичайна склянка, адже акуратне кругле печиво однакового розміру теж буде виглядати дуже апетитно. Печиво розклади на застелене пергаментом для запікання деко і відправ в розігріту до 180 ° С духовку на 10-12 хвилин. Готове печиво можна відразу подавати до чаю, а можна злегка присипати його цукровою пудрою – ця нехитра прикраса зробить його ще симпатичніше
7 клас
03.02.22
Основи проектування, матеріалознавства та технології обробки
Проект 3. Кондитерські вироби
Технологія виготовлення кондитерських виробів
Тема: Технологія приготування бісквітного тіста. Види крему. Приготування та оздоблення виробів з бісквітного тіста.
Завдання
- Переглянути зразки кондитерських виробів з бісквітного тіста в мережі Інтернет;
- Обговорити в родинному колі сімейні рецепти та технологію приготування бісквітного тіста;
- Повторити правила техніки безпеки при роботі електроприладами та газовими приладами;
- Повторити санітарно-гігієнічні вимоги при роботі з харчовими продуктами;
- Переглянути відео за посиланням https://youtu.be/iW6xLcZWXDk
Бісквіт класичний (рецепт від «Все буде смачно!»)
СКЛАДОВІ (6-8 порцій)
- Яйця — 6 шт.
- Цукор — 1 ст.
- Мука — 1 ст.
- Розпушувач — 1 ч. л.
- Вершкове масло (для змащування форми) — 50 г
- Крохмаль — 1 ч. л.
Для глазурі:
- Чорний шоколад — 100 г
- Білий шоколад — по вкусу
- Молоко тепле — 3 ст. л.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Змащуємо форму для випічки.
- Розігріваємо духовку до 180 градусів.
- Яйця відділяємо жовток від білка. Білки ставимо в холодильник.
- Жовтки збиваємо з 0,5 ст. цукру (на водяній бані) до стану білої маси.
- Борошно, розпушувач, крохмаль – просіюємо в одну ємність.
- Білки збиваємо в міцну піну, додаючи в процесі 0,5 ст. цукру.
- До жовтків поступово додаємо борошняну суміш і частинами збиті білки.
- Бісквітне тісто ретельно і акуратно перемішуємо.
- Виливаємо готове тісто в форму і випікаємо при температурі 180 градусів приблизно 20-25 хвилин. Виймаємо з форми, даємо охолонути.
ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ ПРИГОТОУВАННЯ
Крок 1. Відокремити білки від жовтків. Почати збивати трохи підсолені білки на найменшій швидкості міксера.
Крок 2. Жовтки збити до однорідності. Коли білкова маса стане білою і досить щільною, так само по ложці додати жовтки, продовжуючи при цьому взбивати. Прибрати міксер і почати просівати в миску з білками борошно, акуратно вимішуючи ложкою у напрямку знизу вгору
Крок 3. Готове тісто вилити в змащену маслом жароміцну форму діаметром 22-24 см і відправити в розігріту до 190-200 ° С духовку на 20-25 хвилин.
Як приготувати бісквіт: головні секрети
- Форму заповнюють тістом на 3/4 висоти, так як при випіканні воно збільшується в об'ємі. Протягом перших 20-30 хвилин бісквіт не можна чіпати, так як він може осісти і погано пропектися.
- Готовність можна визначити, протикаючи бісквіт дерев'яною паличкою (наприклад, зубочисткою), якщо паличка суха, то бісквіт готовий.
- Свіжоспечений бісквіт погано ріжеться і погано просочується цукровим сиропом, тому рекомендується витримати його після випікання близько доби або, принаймні, не менше 8 годин.
- Щоб бісквіт вийшов більш пишним і розсипчастим, частину борошна можна замінити крохмалем. Якість бісквіта залежить від свіжості яєць, тривалості збивання і правильного температурного режиму.
- До бісквітного тіста можна додавати терту лимонну або апельсинову цедру, ванілін, какао-порошок, подрібнені горіхи. Їх попередньо змішують із борошном.
- Якщо до бісквітного тіста додають воду або розм'якшене масло, їх змішують із жовтками. Випікають тісто відразу після замісу.
- Форму або лист потрібно змастити холодним маслом, обсипати борошном або сухарями.
- Змащувати бічні стінки форми не слід, інакше при випічці тісто буде підніматися тільки по центру форми.
7 клас
10.02.22
Основи проектування, матеріалознавства та технології обробки
Проект 3. Кондитерські вироби
Технологія виготовлення кондитерських виробів
Тема: Створення власного рецепта. Харчові продукти та обладнання. Вимоги до готового виробу. Випікання та оздоблення кондитерського виробу
Завдання
- Переглянути зразки кондитерських виробів
- Обговорити в родинному колі та обрати власний рецепт кондитерського виробу ;
- Повторити правила техніки безпеки при роботі електроприладами та газовими приладами;
- Повторити санітарно-гігієнічні вимоги при роботі з харчовими продуктами;
- Приготувати та оздобити кондитерський виріб за власним рецептом;
- Надіслати фотозвіт для оцінювання