A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Кролевецький ліцей №6 Кролевецької міської ради

Cезонне харчування

Дата: 17.10.2021 20:21
Кількість переглядів: 53

ЗИМОВИЙ РАЦИОН ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ

Здорове і повноцінне харчування потрібне, як ніколи, в зимовий період. Але як же нагодувати дитину, щоб вона отримала все необхідне?

Настали холоди, і попереду в нас ще багато снігових і морозних днів. І якщо для дорослих зима, це, в першу чергу, погана погода і необхідність носити на собі «тонни» одягу, то для дітвори це свято! Можна пограти в сніжки, покататися на санчатах, ліпити сніговиків і весело проводити час на вулиці, незважаючи на всі зимові примхи, аби тільки снігу вистачило. Однак дитяча непосидючість вимагає чималого підживлення, особливо взимку, коли температура повітря низька і організм витрачає додаткову кількість енергії. А якщо врахувати той факт, що «зимовий стіл» набагато скромніший за річний на наявність необхідних вітамінів, мікроелементів, білків та інших компонентів, то питання здорового повноцінного харчування в зимовий період стає більш актуальним. До того ж, не слід забувати і про хвороби. Взимку імунна система істотно слабкіша, ніж улітку через сильний холод і нестачу вітамінів і мікроелементів. Тому діти часто хворіють узимку, бо імунна система не в змозі впоратися з вірусною атакою.

Узимку харчування вашого малюка має бути максимально різноманітним з великою кількістю фруктів і овочів. Ясна річ, що взимку можна придбати далеко не всі продукти. Віддавайте перевагу цитрусовим. Їх у зимовий період вистачає! Апельсини, лимони та мандарини багаті на аскорбінову кислоту — вітамін, який допомагає нам долати хвороби і триматися в тонусі. Крім вітаміну С, у цитрусових містяться ефірні олії, вітаміни А, В, а також низка найважливіших мікроелементів. Єдиний недолік цитрусових фруктів полягає в тому, що в деяких випадках вони можуть викликати алергію.

Дуже корисними будуть соки. Це, по суті, ті ж фрукти й овочі, але з концентрованою  складовою усіх корисних компонентів. Узимку соки будуть як ніколи доречними,оскільки з їх допомогою можна швидко поповнити запаси вітамінів і мікроелементів.

У зимовий час потрібно подбати про їжу, що «зігріває», багату на білок. Це, наприклад, м’ясо, птиця або риба. Регулярно вживаючи ці продукти, організм вашої дитини поповнюватиметься цінними амінокислотами.

Ще одне універсальне джерело повноцінного білка — це молоко і молочні продукти. Цінність молочного білка полягає в тому, що засвоюється він набагато легше, до того ж,у молоці міститься кальцій та інші важливі компоненти. Регулярне вживання молока допоможе зберегти міцними кістки дитини й уникнути захворювань опорно-рухового апарату, зокрема остеопорозу.

Не забуваймо і про кисломолочні продукти. Кефір, йогурт і сир також багаті на молочний білок і корисну флору — лакто-і біфідобактерії, продукти їх життєдіяльності, які позитивно впливають на процес травлення і підвищують імунний захист організму.

Вибираючи продукти харчування для своїх дітей, будьте особливо уважні. Продуктипридбавайте в «перевірених» місцях, де регулярно здійснюється санітарний контроль. Від продавців сміливо вимагайте сертифікати та іншу документацію, що підтверджує безпеку продукту.

Вибираючи соки, молоко і молочні продукти, обов’язково звертайте увагу на термін придатності готового продукту, а також його склад. Важливу роль відіграє й упакування, у якому зберігається продукт. Важливо, щоб упакування захищало їжу від шкідливих факторів впливу: вологості, мікроорганізмів, світла і повітря

Зима — прекрасна пора року, але для того, щоб сповна відчути задоволення від зимової погоди і нормально «пережити» цей сезон, потрібно знати особливі правила «зимової поведінки». І йдеться не тільки про те, як правильно одягатися в холод. Важливо також звернути увагу на раціон харчування і відкоригувати його з урахуванням цієї пори року. Для кожного віку є свої особливості «зимової підготовки». Поговорімо про те, як правильно скласти раціон харчування взимку для дитини.

У зимовий час людський організм  посилено  «працює», виробляючи більше тепла. Він змушений це робити, щоб підтримувати постійну температуру тіла. Тепло «черпається» з енергії, укладеної в продуктах харчування. Тому в зимовий час раціон харчування має бути більш енергоємним. Чим менший організм, тим більше тепла він повинен виробляти в перерахунку на одиницю маси тіла. Тому особливо важливо відкоригувати раціон дітям, наповнюючи його більш калорійною їжею.

Насамперед звернімо увагу на режим харчування. У дитини обмінні процеси протікають швидше, ніж у дорослого, їжа швидше перетравлюється, а енергія швидше витягується і витрачається. Тому взимку особливу увагу потрібно приділяти тому, щоб кількість прийомів їжі була не меншою ніж 4-5 разів на день. Якщо ж дитина має проблеми з роботою шлунково-кишкового тракту, то кількість прийомів їжі повинна бути не меншою ніж 5-6 разів на день.

Снідати важливо в будь-якупору року, а взимку це особливо потрібно дитячому організму. Але вранці в дитини може бути відсутній апетит. Найбільш частою причиною цього є нестача сну. Дитина повинна спати не менше ніж 8–9 годин на добу, тоді, швидше за все, її організм «захоче» отримати ранкову порцію їжі.

Особливості зимового харчування

Зимова їжа повинна бути більш калорійною, але при цьому вона повинна містити повноцінний набір усіх потрібних організму речовин.

Узимку щодня в меню дитини повинні міститися тваринні жири і білки. Вони допоможуть забезпечити організм потрібною кількістю енергії. Для цього в раціоні обов’язково повинні бути присутніми м’ясо, яйця, риба, сир, сир і вершкове масло.

Необхідні рослинні жири.

Щодня в раціоні харчування повинні бути присутніми складні вуглеводи. Для цього підійдуть цільнозернові каші, хлібобулочні вироби з борошна грубого помелу з висівками.

Не забувайте про вітаміни. Щоб забезпечити організм вітамінами в зимовий час, щодня в меню дитини повинні бути присутніми овочеві страви та фрукти.

Можна використовувати також сухофрукти, у яких теж міститься багато вітамінів.

Ранок краще починати з каш. Але не слід годувати дитину кашами швидкого приготування. Краще витратити трохи більше часу і приготувати кашу з крупи, яка не піддалася попередньо термообробці. Можна також збагатити сніданок фруктами і горіхами.Страви з м’яса і риби найкраще давати в обід. Добре поєднувати м’ясні страви з овочевими. Крім того, в обід слід вживати гарячі перші страви.

А ось увечері найкраще ввести в меню кисломолочні продукти. Для цього добре підійдуть сирні страви.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора