A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Кролевецький ліцей №6 Кролевецької міської ради

11 клас 31.01.22 - 07.02.22

Дата: 31.01.2022 09:54
Кількість переглядів: 55

11 клас

31.01.22

Створення комп’ютерної моделі клумби

Завдання

  • Повторити теоретичний матеріал;
  • Повторити правила техніки безпеки при роботі з комп’ютером;
  • Виконувати оздоровчі вправи для профілактики порушень постави;
  • Виконати в роботі знання з композиції та лінійної та повітряної перспективи, колористики;
  • Технологічний процес виготовлення комп’ютерної моделі клумби за власним задумом

 

 

11 клас

07.02.22

Малі архітектурні форми в садових композиціях.

Призначення і види

 

Завдання

  • Повторити призначення і види малих архітектурних форм в садових композиціях;
  • Повторити правила техніки безпеки при роботі з комп’ютером;
  • Виконувати оздоровчі вправи для профілактики порушень гостроти зору;
  • Переглянути зразки макетів в мережі Інтернет;
  • Технологічний процес виготовлення макету малої архітектурної форми для садової композиції.

 

Стильні акценти: малі архітектурні форми у сучасному ландшафтному дизайні

Ландшафтний дизайн – це мистецтво, яке поєднує в собі 3 течії: архітектурну, природну та історично-філософську. Завдяки якісному та професійному ландшафтному дизайну можна значно підвищити цінність власності і створити відкритий простір для відпочинку і розваг.

Ландшафтний дизайн - це мистецтво організації або зміни характеристик двору, ділянки, прибудинкової території тощо. Для того, щоб правильно організувати простір, у ландшафтному дизайні використовують 2 поширені способи:

Про основну родзинку будь-якого ландшафтного дизайну - малі архітектурні форми, ми сьогодні і будемо говорити.

 

МАФ (малі архітектурні форми) – це споруди, що виконують акцентну роль у декоративному оформленні, і призначені для функціонального навантаження у ландшафтному дизайні. Це невеликі будівлі, споруди та окремі конструкції, які крім естетичної привабливості несуть у собі практично-функціональне призначення. До МАФ  відносяться будь-які архітектурні елементи, які доповнюють ті чи інші будівлі і їх навколишнє середовище.

За призначенням малі архітектурні форми діляться на:

  • універсальні: урни, квіткові вазони, вуличні ліхтарі, садові лавки і т.і.;
  • декоративні: різноманітні статуї, скульптури, фонтани, альтанки, викладені мозаїкою борти басейнів, витончений місток, перекинутий через штучний струмок - всі ці елементи служать для декорування ландшафтного дизайну;
  • ігрові / спортивні МАФ: гойдалки, пісочниці, гірки, шведські стінки - все це теж МАФ, причому дуже функціональні, що дозволяють облаштувати на території і дитячі та спортивні майданчики.

Малі архітектурні об'єкти створюють із різних матеріалів: метал, дерево, натуральний або штучний камінь, цегла, бетон. МАФ відрізняються від звичайних будівель відсутністю капітального фундаменту. За розмірами МАФ також бувають різними (при виборі малих архітектурних форм необхідно враховувати розміри ділянки та побажання замовника). Наприклад, фонтан на присадибній ділянці може бути великою конструкцією або симпатичним маленьким садовим фонтанчиком.

 

 

Короткий гід по найпоширенішим видам МАФ.

Альтанки, павільйони, ротонди.

Ці види МАФ – найбільші і найвагоміші об’єкти, які займають центральне місце на ділянці.

Завдяки різноманітності моделей на ринку, можна підібрати альтанку у будь-якому стилі: від лаконічний квадратних відкритих конструкцій, до закритих, повністю засклених павільйонів, які використовують як влітку, так і при мінусових температурах.

Важливо: при будівництві альтанок та павільйонів використовують різні матеріали, але слід пам’ятати, що споруда буде стояти на відкритому просторі, тому її покрівля має витримати сніг,  вагу рослин, що часто в’ються зверху (альтанка часто виконує функцію опори під рослини), а всі елементи літньої альтанки повинні бути стійкими до зовнішніх впливів -  вологи і перепадів температури.

Наступний вид МАФ – ротонда – крупногабаритна споруда, яка також є елементом декору ландшафтного дизайну, слугує місцем релаксу і займає велику частину території ділянки.

Головна її відмінність від альтанки в тому, що, зазвичай, ротонда має круглу форму, колонаду і купол, зводиться з каменю чи бетону. Ротонда ідеально поєднується з класичним ландшафтним дизайном.

 

 

Трельяжі, арки, перголи.

Такі види МАФ - це конструкції, створені для того, щоб слугувати опорою для рослин.

Трельяж в ландшафтному дизайні - не дзеркало з тумбою, а легка садово-паркова решітка, що застосовуюється для підтримки рослин, які в’ються.

 

Арки для рослин часто використовують для оформлення стежок.

 

Перголи - зазвичай металеві або дерев’яні конструкції, що також відіграють роль опори для рослин. Пергола завжди має дах. Перголи – чудовий варіант конструкцій, які ставлять над доріжками – завдяки такому прийому створюються затишні затінені зони. Великі перголи часто слугують накриттям для зони відпочинку з садовими меблями.

 

Садові містки.

Витончені невеликі конструкції з перилами, виготовлені з дерева або металу, часто встановлюють над штучними водоймами - ставком або струмком, і просто на доріжці. Містки, які встановлюють над водоймою, дозволяють перейти на інший берег (фото 1), садові містки, встановлені на стежці для прогулянок виконують декоративне призначення (фото 2).

 

Садові меблі.

Існує безліч видів різноманітних садових меблів різного призначення, виконаних як із бюджетних матеріалів (звичайний пластик), так і дорогих і більш стійких до сонця і вологи (ротанг, спеціальне дерево, бамбук тощо).

Найпопулярніші садові меблі – столи і стільці, лавки, крісла, шезлонги, зонти та тенти.

 

Огорожі – наступний вид малих архітектурних форм у ландшафтному дизайні.

До МАФ відносяться як масивний, суцільний паркан, що приховує територію, так і легкі огорожі, що відокремлюють сад від городу, стежку від клумби, дворик від зони барбекю і так далі. Внутрішні огорожі рідко бувають суцільними, вони використовуються для зонування ділянки. Заввишки вони не більші метра, легкі, повітряні.

 

Зовнішнє огородження, навпаки - масивне, високе і суцільне, - справжня стіна, що відіграє важливу роль захисту від постороннього ока і втручання у приватну власність.

 

До популярних МАФ, які використовуються у ландшафтному дизайні під час благоустрою присадибної ділянки, також можна віднести:

  • садові ліхтарі ;
  • декоративні МАФ - вазони, скульптури, прикраси;
  • ігрові/спортивні МАФ.

       

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора